FESTKLIP 2012 zná své vítěze!

FESTKLIP už potřetí vyhlásil nejlepší videoklipy amatérských hudebních kapel.  Letos premiérově i se zahraniční účastí.

Letošního FESTKLIPu se nakonec zúčastnilo 27 kapel, což je vůbec nejvíce za celou existenci festivalu.  A nebyly to pouze kapely z Ústeckého kraje, ale letos premiérově také z Prahy, Tanvaldu nebo z Plzně. A poprvé také ze Slovenska.

„Víme, že kapely mají opravdu těžkou situaci. Je velice náročné vůbec natočit videoklip a ještě se s ním někde prosadit. Proto jsme rádi, že se o FESTKLIPu dozvěděli i jinde a zúčastnili se. Konkurence byla letos opravdu velká,“ říká za pořadatelskou společnost MISTRAL TV produkce Magdaléna Jenčíková.

I letos se hodnotilo ve dvou kategoriích. Nejlepší videoklipy vybírala odborná porota a také hlasovala veřejnost po internetu. Porota sledovala videoklipy průběžně tak, jak je kapely přihlašovaly na internet a o verdiktu se radila ještě během slavnostního vyhlášení.

„Někteří porotci nás provázejí už od prvního ročníku festivalu, jako například muzikant a hudební producent Míra Kuželka nebo kameraman Martin Studetský. Novými porotci byli letos hudebník a novinář Honza Pimper a učitel hudby Richard Řeřicha,“ doplňuje za organizační tým Pavel Fekete.

A jak porota rozhodla? Na třetím místě skončili Disconsolate z Košic, se svým klipem „Blind man empty soul“. Druhé místo patřilo kapele 9431 z Tanvaldu s animovaným klipem ke skladbě „Už zase“. První místo po loňském vítězství obhájila kapela Anarchuz z Litoměřic. Jejich klip „Čas nevrátím“  vyhodnotila porota jako nejlepší.

V internetovém hlasování zvítězila, rovněž jako v loňském roce, skupina Topunky. Jejich klip ke skladbě Rytmus získal 308 hlasů. Druzí skončili Cardinal Assault, kteří měli 293 hlasů a třetí místo patřilo skupině Koradoband, pro kterou po internetu hlasovalo 137 fanoušků. Po internetu přitom celkem hlasovalo 1255 lidí.

Slavnostní večer byl koncipován jako přehlídka nominovaných videoklipů a koncert tří kapel. Vystoupily skupiny Koradoband, Anarchuz a Ovečky a ostatní.

Organizátoři děkují všem, kteří se zúčastnili slavnostního vyhlášení, dále Ústeckému kraji a Magistrátu města Most za finanční podporu a také mediálním partnerům Regionální televizi.cz a hudebnímu portálu Bandzone.cz a dalším sponzorům.  „Už teď začínáme přemýšlet o tom, jak bude vypadat další ročník. Věříme, že se nám další FESTKLIP povede uspořádat a že festival zakotví mezi kapelami i fanoušky,“ za organizátory Iva Blažková.