FESTKLIP UŽ PO OSMÉ VYBÍRAL NEJLEPŠÍ VIDEOKLIPY

Pravidla soutěže, která se koná už osmým rokem, zůstala stejná. Nejlepší klipy hodnotila veřejnost v hlasování po internetu a čtyřčlenná odborná porota. První místo u fanoušků získala děčínská kapela Rebel 97, jejíž klip Nedej se získal 293 hlasů. U odborné poroty zvítězila kapela Střemhlav s klipem Jsem. „Festival videoklipů hudebních kapel se letos konal už osmým rokem. Do soutěže se tentokrát přihlásilo celkem 24 klipů z celé České republiky. Akce za dobu svého konání získala stabilní skupinu příznivců, proto jsme rádi, že se postupem let potvrzuje smysl existence tohoto festivalu,“ říká za pořádající společnost MISTRAL TV produkce Iva Blažková. Odborná porota nehodnotila skladbu jako takovou, ale právě samotný videoklip. Tedy nápaditost a provedení vizuální stránky. V porotě zasedli hudební producent Míra Kuželka, novinářka Katka Táborská, novinář a hudebník Jan Pimper a hudební kritik R. Kopel. Ti se shodli, že i letos byly přihlášené klipy pestré a vybrat ten nejlepší nebylo jednoduché. Protože se hodnotilo zpracování videoklipu, je na místě uvést jeho autory. Autorem vítězného klipu kapely Rebel 97 je Milan Jaroš, kapele Střemhlav, která získala první místo u poroty, zpracoval klip Michal Skořepa. U poroty jako druzí skončili Humenéčko s písní O vojně, autorem jejich klipu byl Martin Sinda, na třetím místě se umístila Loudky kapela a animovaný klip ke skladbě Mrtví, který zpracovaly dámy Michaela Fišerová a Tereza Doležalová. „Festival i letos vznikl za podpory Ústeckého kraje, za což děkujeme, neboť bez této podpory by bylo těžké udržet tento festival celých osm let. V oblasti kapel, které mají omezené možnosti prezentace, má přitom své místo. V předchozích letech jsme vybírali i mezi kapelami ze Slovenska a za dobu existence festivalu se už přihlásilo kolem dvou set kapel. Snažíme se, aby každý ročník přinesl něco nového, letos to byl online přenos po internetu,“ dodává organizátorka festivalu Iva Blažková. Vyhlášení výsledku bylo letos koncipováno jinak než v předchozích letech. Ve více než hodinovém pořadu mohli všechny přihlášené klipy a práci poroty sledovat fanoušci po celé republice. Pořad doprovázelo vystoupení bluesové kapely Lady I Trio. Pořad vznikl ve spolupráci s regionálním internetovým rádiem, které festival podpořilo vysíláním soutěžních klipů. Samotné vyhlašování vzniklo ve spolupráci s internetovou televizí. „Potěšila nás odezva od v podstatě jiných mediálních subjektů, které se rozhodly s festivalem spolupracovat, a tím také podpořit regionální kapely. Ať už rádia nebo televize. Všechny soutěžní klipy budou například postupně zařazeny do vysílání TV DAKR a MTR +. Zájem nás těší o to více, že výhrou pro kapely je především jejich intenzivní mediální podpora. Ceny jako takové jsou spíše symbolické, ani letos ale nechyběla festivalová klapka, kterou vítězové získávají,“ dodala Iva Blažková.