Mostecké listy

„Do soutěže kapely přihlásily 23 videoklipů. „Považujeme to za úspěch, protože FESTKLIP se konal vůbec poprvé a my neměli představu o tom, jaký bude o takovou akci mezi kapelami zájem,“ uvedl Pavel Fekete, jeden z organizátorů z pořádající společnosti MISTRAL TV produkce.

FESTKLIP je podle něj multižánrovým festivalem, jehož cílem je podpořit a zviditelnit regionální amatérské kapely. Do soutěže se mohla přihlásit hudební skupina z Ústeckého kraje, která už natočila svůj videoklip.

„Řadu let se věnujeme televiznímu natáčení, a protože máme mezi hudebníky spoustu přátel, říkali jsme si, že by stálo za to pokusit se takový projekt zorganizovat. Víme, že regionálních amatérských kapel je v kraji dost, jsou v nich i kreativní lidé, kteří mají nápady. Chtěli jsme podpořit jak je, tak i začínající tvůrce klipů. Víme také, že pro regionální hudebníky není lehké se prosadit. Počet videoklipů přitom dokazuje, že to tu žije,“ doplnil Fekete.

Porota složená z kameramana Martina Studeckého, hudebníka a producenta Míry Kuželky a exmuzikanta a malíře Pavla Lakomého ocenila na prvních třech místech kapely Spolčení hlupců, Do řady! a Ježkovy woči. Na internetu se do hodnocení zapojilo 1129 lidí, nejvíce hlasů získala skupina Real Incident následována kapelou Nestel Postel. Bronzovou příčku obsadilo uskupení Ovečky a ostatní. Všechny přihlášené videoklipy je možné zhlédnout na www.festklip.cz.

„Jsem rád, že se našel někdo, kdo se rozhodl rozhoupat amatérské kapely k tomu, aby si točily své videoklipy. Vím, že to není snadné, protože dneska je vůbec problém klipy kdekoliv pustit. Přitom je vidět, že kapely chtějí, aby byly někde vidět,“ shrnul názor poroty Studecký.

Pořadatelé podle Feketeho udělají vše pro to, aby se FESTKLIP v Mostě konal i v příštím roce a stal se tradiční přehlídkou videoklipů amatérských kapel v Ústeckém kraji. (red)